Vagdalt libamell (Izrael)
4 személyre: 1 libamell, 1 szelet fehér kenyér, 2 tojás, 1 tojássárgája, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evökanál zsemlemorzsa, 3 evökanál olaj, só, bors.
A kenyeret hideg vízbe áztatjuk. a libahúst lefejtjük a csontról, majd ledaráljuk. Ugyancsak ledaráljuk a kinyomkodott kenyeret, a hagymát és a fokhagymát. Összegyúrjuk a hússal, majd 2 tojást, 2 evökanál zsemlemorzsát, 2-3 evökanál olajat keverünk hozzá. Sózzuk, borsozzuk. a húsmasszát két részre osztva, szépen visszahelyezzük a mellcsontra. Tojássárgájával megkenjük, zsemlemorzsával megszórjuk és tepsibe helyezzük. Kevés vizet öntünk alá, olajjal meglocsoljuk, és elöször lefedve pároljuk, majd pirosra sütjük. Melegen, hidegen egyaránt fogyasztható.
Húsgombócok nyárson (Texas)
8-10 személyre: 75 dkg darált hús (sertés és marha vegyesen), 2 tojás, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8 kis babérlevél, 1 rozmaringág, 1 teáskanál szárított kakukkfü, só, bors, chili.
A megtisztított vörös- és fokhagymát nagyon apró kockákra vágjuk. a darált húst összegyúrjuk a tojással, a hagymával, a fokhagymával. Sóval, borssal, chilivel, kakukkfüvel ízesítjük. a masszából vizes kézzel 25-30 gombócot formálunk. Babérlevéllel és rozmaringgal felváltva nyársra húzzuk. Gyakori forgatás mellett, faszénparázson (vagy grillsütöben) 10-12 perc alatt megsütjük. "Tüzes" grillmártással és ketchuppal kínáljuk, parázson sült kukoricát és fóliás burgonyát adunk mellé.
Vagdalt céklával (Svédország)
4 személyre: 40 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen, 1 tojás, 1 szikkadt zsemle, 1 bébicékla (kb. 20 dkg), 1 fej hagyma, 1 teáskanál kapribogyó, vaj, só, fehér bors, petrezselyem.
A bébicéklát héjában, sós vízben megfözzük. Meghámozzuk és lereszeljük. a hagymát megtisztítjuk és ugyancsak lereszeljük. a szikkadt zsemlét hideg vízbe áztatjuk, a vizet kinyomkodjuk, majd összegyúrjuk a kétféle darált hússal, a reszelt hagymával és céklával, a tojással, az apróra vágott kapribogyóval és petrezselyemmel. Sóval, fehér borssal füszerezzük, majd a masszából pogácsákat formálunk. Megforrósított vajon hirtelen, körös-körül megpirítjuk, majd a tüzet mérsékelve, megsütjük. a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Tálaláskor vajas burgonyával és friss salátával körítjük.
Kolbászos fasírt (Csehország)
4 személyre: 20 dkg darált sertéscomb, 15 dkg darált marhahús, 1 kis szál sütökolbász, 2 zsemle, 1 dl tej, 2 tojás, 2 evökanál zabpehely, 3 evökanál zsemlemorzsa, 2 fej hagyma, olaj, petrezselyem, só, bors.
A szikkadt zsemléket felszeleteljük és forró tejjel leöntjük. 20 percig állni hagyjuk. a sütökolbász börét lehúzzuk, a kolbászt ledaráljuk. Öszszegyúrjuk a kétféle darált húst és a kolbászt, a kinyomkodott zsemlét, a tojást és a zabpelyhet. Reszelt hagymával, apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. a húsmasszából vizes kézzel gombócokat formálunk, majd ellapítjuk. Zsemlemorzsába forgatjuk és bö, forró olajban mindkét oldalon aranybarnára sütjük. Salátát kínálunk mellé.
Kofta (Irak)
4 személyre: 50 dkg marhahús, 25 dkg birkahús, 70 dkg burgonya, 50 dkg paradicsom, 2 fej hagyma, 2 doboz paradicsompüré, olaj, só, bors, Vegeta, örölt fahéj, örölt szegfübors, csípös pirospaprika.
A birka- és marhahúst kétszer átdaráljuk. Ugyancsak ledaráljuk a megtisztított vöröshagymát. Összegyúrjuk a hússal. Sóval, borssal, Vegetával, örölt fahéjjal és szegfüborssal, csípös pirospaprikával füszerezzük. a húsmasszát kiolajozott lapos tüzálló tálba vagy tepsibe simítjuk (ne legyen vastagabb két cm-nél). Közepesen forró sütöbe toljuk és 15 percig sütjük. Közben a meghámozott burgonyát cikkekre vágjuk és bö olajban majdnem készre sütjük. a paradicsomot ugyancsak cikkekre vágjuk. a paradicsommártáshoz a pürét másfélszeres menynyiségü vízzel hígítjuk és ugyanazokkal a füszerekkel ízesítjük, mint a húst. a mártást a húsra öntjük, kirakjuk a burgonya- és paradicsomcikkekkel, és kb. 30 percig sütjük. |