Majonéz
1 db tojássárgája 2 dl olaj 10 g mustár só, citromlé
A tojássárgáját tegyük egy jénaiba, adjuk hozzá a mustárt, sózzuk, és jól keverjük el habverövel. Ezután jön a neheze, ugyanis az olajat elöbb - állandó intenzív keverés mellett - cseppenként, majd fokozatosan jobban csurgatva a tojássárgájába belekeverjük. Ne essünk nagyon kétségbe, ha els? próbálkozásunknál a majonéz olyan lesz mint a túró - kicsapódik - mert ezen is lehet segíteni. A kicsapódott majonézhez egy kávéskanálnyi mustárt egy helyre adva, ezen a helyen intenzív keverés mellet az összefutott majonéz újból összeáll. A majonéz tömör, sima állományú.
Tartármártás
A majonéz mártás és a következök 1 dl tejszín 0,5 dl száraz fehérbor 10 g porcukor örölt fehér bors, só, citromlé
A majonézt a fehérborral, a tejszínnel elkeverjük, sóval, cukorral, citromlével, borssal ízesítjük, hütöben tartjuk a felszolgálásig. Bundázott ételekhez, hideg tojásokhoz adhatjuk.
Zöld mártás
Tartár mártás és a következök 1 csomó metélö hagyma 1 csomó petrezselyemzöld tárkonylevél 20 g parajpüré
A zöldeket a tárkonylevéllel együtt nagyon finomra vágjuk, és a fött parajpürét kihütjük. Az anyagokat több részletben keverjük bele a tartárba, mert színének halvány zöldnek kell lennie, nem pedig olyannak, mint a búzamez? tavasszal. Hideg hal vagy tojásételekhez adhatjuk. |