-=Kezdőlapocska=-
 
-=Karina Dizájn=-
 
-=Ennyi a vekker!=-
 

GYERE MÁSKOR IS!

macsek

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
-=Számláló=-
Indulás: 2004-09-03
 
Grillezzünk!

Jó tanácsok

* Ha faszénen grillezünk, mindig várjuk meg, míg a szén parázslik! Ha lángon sütünk, a hús külseje, böre megég, a belseje pedig véres vagy kemény marad.
* Ne tároljuk grillezésre szánt húsunkat mélyhütöben. A kerti sütéshez friss húst használjunk. A mélyhütöben romlik a hús minösége. A fagyasztott pulyka mell felengedve elveszti rugalmasságát, rosszul szeletelhetö.
* Pácoláskor a húsokat ne tegyük müanyag edénybe, mert bepállik. Használjunk inkább fém edényt.
* A pácolt húst ne fedjük le légmentesen, mert akkor is bepállik.
* A grillrácsot ne kenjünk be sütés elött olajjal, mert ráég az olaj a rácsra!
* Ha grillkészletet veszünk, figyeljünk arra, hogy a rács acélból legyen. Az acélrácsra nem ragad rá a hús.
* Ha a bepácolt, befüszerezett húst alufóliába csomagoljuk, akkor megpárolódik, nem ég meg, a sütés is kényelmesebb, nem kell folyton fordigatni. Mikor megpuhult, vegyük le a fóliát, s kicsit süssük meg a húst.
* A hús puhítására ne használjunk füszersót! Könnyen elsózhatjuk vele.
* Vigyázzunk arra, hogy a hússzeletek ne legyenek túl vastagok, mert akkor nem sülnek át! A pulykamellen például klopfolhatunk kicsit.
* A kerti ebédböl megmaradt roston sült húsokat vacsorára még elfogyaszthatjuk, ha parázs felett átmelegítjük.
* A húsokat ne villával fordítsuk meg a rácson, mert ha megszúrjuk, elfolyik a leve, kiszárad. Inkább lapátkanállal nyúljunk alá.
* A sütés höfokát szabályozhatjuk a grillrács és a faszén távolságának változtatásával.

Trükkök

Milyen húsokat grillezünk?  

Föleg a szaftos húsok jöhetnek számításba. Ha a hús túl sovány, akkor gyakran kiszárad. Ha combot grillezünk, akkor arra ügyeljünk, hogy a zsírréteg megmaradjon a hús tetején. A karaj széléröl se hántsuk le a vékony zsírréteget. Inkább vagdossuk be a kés hegyével, s akkor a hús nem húzódik össze.  

Hogyan lesz szaftos a grillezett hús?  

Csavarjuk be a húst kivajazott alufóliába, és tegyük be a grillsütöbe. Egy a leve nem csöpög le, és a húsdarabok nem száradnak ki. A nagydarab húsokat sütés elött borítsuk be sürün bevagdalt szalonnadarabokkal, ez is véd a kiszáradástól. Ugyancsak véd a kiszáradástól, ha ritkán forgatjuk a szeleteket, mert így a a forgatás közben keletkezett lyukakon nem párolog el a hús leve.  

Hogyan tartsuk melegen a grillezett húst?  

Tegyük alufóliába. A fóliát célszerü akkor is használni, amikor halat és húst akarunk egymást követöen grillezni, mert a hús így nem veszi át a halszeletek aromáját. A halat csavarjuk kivajazott fóliába, s így tegyük bele a grillbe.  

Mitöl lesz puha a grillezett hús?  

Grillezésnél alapszabály, hogy a húst ne tálaljuk fel közvetlenül a sütés után, hanem hagyjuk egy ideig állni. Így a hús rostjai rugalmasabbak lesznek, és a leve egyenletesen oszlik el a belsejében.  

Mikor van készen a hús?  

Akkor, ha beleszúrunk egy kötöt?t, és a kispriccelö húslé egyáltalán nem véres.  

Hogyan akadályozzuk meg a füstképzödést a grillsütöben?  

A fölösleges zsírt, ami ha lecsöpög, erös füstöt okoz, töröljük le a húsdarabokról. Húst mindig csak letörölgetve, szárazon tegyünk bele a grillbe.

Szuvlaki

Hozzávalók:
Fél kg csont nélküli sovány báránycomb,
só,
1 teáskanál oregano,
1 teáskanál bors,
1 teáskanál édes paprika,
1 teáskanál örölt szegfübors,
2 evökanál olaj.  

A húst kb 2 centis kockákra vágom. Egy tálban a füszerekkel és az olajjal alaposan elkeverem. Legalább fél órára lefedve beteszem a hütöbe. A húskockákat nyársakra húzom és minden oldalát 4-5 percig grillezem. Salátát és kenyeret kínálok hozzá.

Pácolt grill hátszín

Hozzávalók:
80 dkg lapos hátszín,
2 evökanál grill füszerkeverék,
3 gerezd fokhagyma,
3 dl étolaj  

18-20 dkg-os szeletre vágjuk a megmosott hátszínt, kissé kiklopfoljuk. Meghintjük mindkét oldalát grill füszerkeverékkel. Tisztított fokhagymagerezdekkel együtt tálba tesszük, majd étolajjal leöntjük. Néhány órát hütöben érleljük. Forró grillrácson félangolosra sütjük. Szintén grillezett zöldségekkel körítjük.

Roston sült gomba

A kirántott gombánál is egyszerübb az elkészítési módja. A megmosott gombafejeket csepegtessük le, és mártsuk olvasztott vajba. Utána hintsük meg Vegetával, és szórjunk rá egy csipet örölt borsot, majd grillen mindkét oldalát süssük pirosra. Sütés közben a tálcára lecsöpögö vajjal néhányszor kenjük meg a gombafejeket. Ha világos pirosra sült, sózzuk meg, és párolt rizzsel vagy petrezselymes burgonyával melegen tálaljuk.

Grillezett tengeri hal sült paprikával

Hozzávalók:
4-6 szelet tengeri hal,
2 dl joghurt
4 nagy cikk fokhagyma
1 teáskanál ételízesítö
2 evökanál örölt koriander
1 kis csokor kapor
8 db húsos fehér-, piros- és zöldpaprika
Knorr Delikát Füszervarázs  

A joghurtot, a zúzott fokhagymát, az ételízesítöt, a koriandert, és az apróra vágott kaprot összekeverjük és a halat beleforgatva egy éjszakán át, lefedve pácoljuk a hütöben. A halszeleteket alaposan megolajozott alufóliára fektetjük, letakarjuk egy másik, olajozott fóliával és 5-6 percet sütjük a grillben. A fóliákkal együtt megfordítjuk és a másik felét is ugyanennyit sütjük. Közben a paprikákat is a grillbe tesszük és amikor a héjuk felhólyagosodott, lehúzzuk a paprika húsáról. A paprikákat enyhén beszórjuk Knorr Delikát Füszervarázzsal és a grillezett halhoz kínáljuk.

Grillezett kalács nektarinnal

Hozzávalók:
1 kalács,
4 dkg Rama margarin,
1 kávéskanál örölt fahéj,
3 evökanál cukor,
4 szelet kalács (1 cm vastagra vágva),
2 érett nektarin.  

A Rama margarint a fahéjjal és 1 evökanál cukorral habosra keverjük, ezzel a kalácsszeleteket mindkét oldalunkon megkenjük. A nektarinokat megmossuk, kettévágjuk, magjaikat kiszedjük, és minden darabot kettévágunk. A szeleteket a maradék cukorral megszórjuk, és a kalácsszeletekkel együtt oldalanként 2-3 percig grillezzük. A szeleteket tányérokra tesszük, a nektarindarabokat a tetejükre rendezzük, és rögtön kínáljuk.  

Tipp:
Különlegesen finom lesz, ha tejszínhabot nyomunk a szeletek tetejére, vagy 1-1 gombóc vaníliaíz? fagylaltot teszünk rá.  

Fortély:
Nem törik el a kalács szeleteléskor, ha szikkadt darabokkal készítjük.

Grillezett lazac-steak és garnéla "alla puttanesca"

Hozzávalók 10 személyre:
A paradicsommártáshoz:
1 kg paradicsom,
4 gerezd fokhagyma,
1 nagy csokor bazsalikom;
1,6 kg lazacfilé, 60g garnélarák,
1 kg spagetti,
2 dl olívaolaj,
10 szál rozmaring,
200 g zöld olajbogyó,
50 g kapribogyó, só, bors.  

Először elkészítjük a mártást. A paradicsomot leforrázzuk, börét lehúzzuk, kimagvaljuk, feldaraboljuk. 3 dl vizet adunk hozzá, sózzuk, beledobjuk az összetört fokhagymát, megfözzük. Az apróra vágott bazsalikomot csak a vége felé dobjuk bele. A spagettiböl jó néhány szálat forró olajban aranyszínüre sütünk, a többit a szokásos módon kifözzük. A sült spagetti nyársra húzzuk fel a garnélát. A lazacfiléböl 80 grammos szeleteket vágunk. A halszeleteket szembefordítjuk egymással (fejtöl-lábtól) és egy zsineg segítségével körbekötjük, így steak szeleteket kapunk belölük. Sózzuk, borsozzuk, így kerül majd a grill lapra. Mellé tesszük a ráknyársat, a rozmaringot és néhány szál kifött spagettit, amely majd díszítésként szolgál. A kifött tésztát összekeverjük a mártással, meghintjük a feldarabolt olajbogyóval meg a kaprival, ráhelyezzük a lazac-steaket, garnélanyárssal grillezett rozmaringággal és spagettivel díszítjük.

 
-=Chari-Zóna=-
 
-=Top link=-
 
-=Vigyor-Zóna=-
 
-=Erogén-Zóna=-
 
-=Egészség-Zóna=-
 
-=Gasztro-Zóna=-
 
-=Mobil-Zóna=-
 

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal