-=Kezdőlapocska=-
 
-=Karina Dizájn=-
 
-=Ennyi a vekker!=-
 

GYERE MÁSKOR IS!

macsek

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
-=Számláló=-
Indulás: 2004-09-03
 
Saláták

salata

 

Görög salik

Görög uborkasaláta

Fél kg uborka, fél liter joghurt, 1 EK olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó kapor, 2-3 EK ecet, fél mk só.  

Az olajat, a joghurtot, az ecetet, az apróra vágott kaprot, a vékonyra felszelt fokhagymát, a sót és a borsot salátalévé keverem. Az uborkát kockákra vágom és leöntöm a salátaöntettel. Jégbe hütve tálalom.

Görög parasztsaláta

1 nagy fej hagyma, 1 közepes salátauborka, egy fej saláta, 12-15 szem fekete olajbogyó, 1 EK borecet, 1 EK olivaolaj, bors, só, 10 dkg Feta sajt.  

A salátát megmosom és leveleit féltenyérnyi darabokra tépkedem. A hámozott uborkát felkockázom és összekeverem az olajból, az ecetböl, sóból és borsból álló lével, valamint az olajbogyókkal. Végül belekeverem a fekockázott sajtot. A hagymát felkarikázom és rászórom a salátára. Jól behütöm.

Görög gombasaláta

Fél kg gomba, 1 citrom, 1 deci fehérbor, 1 EK paradicsompüré, bö késhegynyi örölt feketebors, 3 EK olaj.  

A gombát felszeletelem, majd az olajon megpárolom, sózom, borsozom, belenyomom a citrom levét, beleteszem a paradicsompürét és a bort. Egy-két percnyi rottyanás után a saját levében hagyom kihülni.

Görög padlizsánsaláta

Kb 1 kilónyi padlizsán, 1 nagy fej hagyma, 1-1 paradicsom és paprika, 15-20 szem olajbogyó, 2 EK olaj, késhegynyi örölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, fél mk só, két EK 5 hs ecet.  

A padlizsánt sütöben lassú tüzön feketedésig sütöm (majd egy óra). Ezalatt felkarikázom a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. A padlizsánt még melegen meghámozom és felkockázom. Összekeverem a négy zöldségfélét, majd leöntöm az olajból, ecetböl, sóból és borsból álló salátaöntettel. A tetején elosztom az olajbogyókat, majd a salátát behütöm.

Görög narancssaláta

3 narancs, 3 alma, 10 dkg zeller, 3 EK majonéz, 1 citrom leve, só.  

A zellert meghámozom, kis kockákra vágom és sós, citromos vízben puhára f?zöm. Hozzákeverem a kockára vágott narancsot és almát. Lazán összekeverem a citrommal vegyített majonézzel.

Görög sali-Chari féle

Nyah szóval én úgy csinálom, hogy elöször összekeverem a 2 ek olivaolajat 1 ek. fehérborecettel, megborsozom, megszórom sóval, füszerekkel - ez lesz az öntet.
Kockázok jó sok uborkát (1 közepes darabot), aztán a parit (2-3 db) és paprikát (1 nagyobb darab), majd a fetasajt kockázás után (sose tudtam, hogy csinálják szabályosan, nekem mindig szétesik) pottyantok bele jópár olivabogyeszt. Aki nem megy randira, vagdosson bele hagymát is. Összeforgatom, s ha kibirom, hütöbe teszem, hogy összeérjenek az izek. Általában nem birom ki és azonnal elfogyasztom :)

Ecetes salik

Káposztasaláta

1 káposzta, só, 3-4 EK cukor, 3-4 EK ecet, 2 TK köménymag.

A káposztát kettévágom, torzsáját kivágom és legyalulom, majd besózom. Fél óra elteltével kinyomkodom a levét. A cukorból, ecetböl köménymagból fél liternyi vízzel levet forralok és a káposztára öntöm.  

Hagymás változatban vékonyra szeletelt hagymát adunk hozzá (1 nagy fej hagyma)

Paradicsomsaláta

Fél kg paradicsom, fél TK só, 3 EK cukor, 2 EK ecet, 1 EK olaj, 1 EK vágott zöldpetrezselyem.  

A paradicsomot méretétöl függgöen negyedelem, nyolcadolom, vagy karikákra vágom. Hozzáadom az összes hozzávalót, lazán összekeverem, majd a hütöbe teszem.  

Hagymás változatban vékonyra szeletelt hagymát adunk hozzá, amit besózunk, cukrozunk. (1 nagy fej hagyma)

Ecetes hagymasaláta

30 dkg vöröshagyma, 1 tk só, 3 ek cukor, 3 ek ecet, 1/2 kk örölt feketebors, 1 ek finomra vágott petrezselyemzöld, 1 ek olaj.  

A hagymát megtisztítom és vékony karikákra vágom. Összekeverem a sóval, a cukorral és állni hagyom. Kb 20 perc után elkeverem 1 deci vízzel, az ecettel, a vágott zöldpetrezselyemmel és az olajjal.

Uborkasaláta

1 kígyóuborka, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 TK só, 3 EK cukor, 2 EK ecet, bors, paprika.  

Az uborkát legyalulom, mjd egy tálban összerázom a cukorral és a sóval. 5 perc múlva rázúzom a fokhagymát és ráöntöm az ecetet, amellyel összekeverem. (Víz nem jön bele, csak ennyi sót teszünk rá és nem nyomkodjuk ki !) A tetejét megszórom borssal és paprikával.  

A tejfölös változatban 1 pohár tejföllel keverjük el a salit.

Citromleves salik

Svéd gombasaláta

75 dkg gomba, 1 dl olaj, 5 dkg hagyma, 1 citrom, 2 g paprika, kevés örölt bors, 1 babérlevél, 1 g kakukkfü, 1 dkg paprikakrém, 5 dkg paradicsompüré, 1 dkg cukor, 2 dkg só.  

Az olajban aranysárgára pirítom a hagymát, hozzáadom a felszeletelt gombát és megpárolom. Megszórom a paprikával, jól elkeverem, paradicsompürével, paprikakrémmel, citromlével, babérlevéllel, sóval, örölt borssal és kakukkfüvel füszerezem, majd tovább párolom. Ha túl sürü lenne, vízzel, vagy fehérborral higítom. Eltávolítom a babérlevelet és a kakukkfüszárakat és hidegre teszem. Salátaleveleken citromkarikával és keménytojáskarikákkal körítem.

Gundelsaláta

40 dkg paradicsom, 6 nagy paprika, 15 dkg gomba, 15 dkg uborka, 20 dkg spárga (konzerv is lehet), 20 dkg zöldbab, két fej saláta, fél citrom, fél dl olaj, 1 dkg só, zellerfüszersó, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 deci Ketchup, örölt bors, 2 g Worchestermártás.  

A paprikát kicsumázom és nagyobb kockákra, a megmosott gombát pedig csíkokra vágom. Az olajban elöször a paprikát párolom meg, majd kiszedem az olajból. Ezt követöen megpárolom benne a gombát. Közben sós vízben megfözöm a zöldbabot és a spárgát, majd leöntöm és hidegre teszem. A paradicsomokat egy habszedö kanállal forró vízbe mártom, héját lehúzom, kettévágom, kimagozom és felkockázom. A paprika és gomba párolólevébe belekeverem a ketchupot, a sót, a zellersót, a borsot, a Worchestermártást és a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd hozzákeverem a paprikát, a gombát, a paradicsomot, a zöldbabot, a hámozott, karikákra vágott uborkát, valamint a megmosott, tépkedett salátaleveleket. Mindezeket lazán összekeverem, egy tálba teszem és spárgával díszítem.

Tavaszi saláta

30 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 30 dkg paradicsom, 5 nagy húsos paprika, 20 dkg uborka, 4 fej saláta, 2 dkg só, örölt bors, curry, 30 dkg kemény sajt (ementáli, trapista, vagy óvári), 2 tojás, olaj, citrom.  

A sárgarépát meghámozom, lereszelem és elkeverem a citromlével és a füszerek felével. A zellert meghámozom, metéltre vágom, citromlével és curry-vel füszerezem és félreteszem. A paprikának és a paradicsomnak eltávolítom a magjait, az uborkát meghámozom és mindezt felkarikázom, majd a széttépkedett salátalevelekhez adom. Óvatosan összekeverem a kockákra vágott sajttal, az apróra vágott keménytojással, az olajjal, a citromlével, valamint a maradék füszerkeverékkel. Salátástálra teszem és vajas pirítóssal, vagy sós süteménnyel tálalom.

Dresszinges salik

Svájci felvágottsaláta

30 dkg párizsi (vagy más felvágott), 10 dkg Gouda sajt (trappista, ementáli), 10 dkg ecetes uborka, 1 pohár joghurt, 1 ek ecet, 1/2 kk só, 1/4 kk örölt bors.

A párizsit lebörözöm és a sajttal, valamint az uborkával együtt finom csíkokra vágom. A joghurtból, ecetböl, sóból és borsból készült marináddal öntöm le és legalább egy órát a hütöben érlelem. Kenyérrel, vagy péksüteménnyel tálalom.

Károlyi saláta

20 dkg burgonya, 10 dkg kovászos uborka, 10 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 fej saláta, 2 keménytojás, só, fél liter tartármártás.

A krumplit héjában megfözöm és karikákra vágom. A paprikát kicsumázom, felkarikázom és leforrázom. A kovászos uborkát meghámozom és vékonyan felszeletelem. A tojást megtisztítom és felkarikázom. A paradicsomot forró vízbe mártom, héját lehúzom, kettévágom, magjait kiszedem, majd a húsát 1x1 centis kockákra vágom. A fejessalátát megmosom, leveleire szedem, néhány kivételével vastag metéltre vágom. Az összes hozzávalót lazán összekeverem a sózott tartárral és egy salátalevelekkel kibélelt üvegtálon, jól behütve tálalom.

Kubai saláta

20 dkg párolt zöldborsó, fél doboz ananászkonzerv, 20 dkg fött sonka (gépsonka), 30 dkg tartármártás.  

Az ananászkonzervet lecsepegtetem, a sonkát 1x1 centis kockákra vágom. Az össze hozzávalót összekeverem, majd jól behütöm.

Majonézes tojássaláta

5 keménytojás, 3 dl tartármártás.  

A tojásokat megtisztítom és tojásszeletelövel felszeletelem. Végül a tojáskarikákat lazán összekeverem a tartármártással. Lehet gazdagítani beleszelt metélöhagymával, vagy zöldpetrezselyemmel.

Svájci saláta

10 dkg sajt (pl. Trappista), 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej saláta, 1 ecetes uborka, 2 szem burgonya, fél zeller, 2,5 dl tartár.  

A tisztított fött burgonyát, fött zellert, a hámozott ecetes uborkát és a megmosott salátaleveleket metéltre vágom. Hozzáadom a felkockázott sajtot (1x1 cm), paradicsomot, zöldpaprikát és lazán összekeverem a tartármártással. Jégbehütve tálalom.  

Díszítöötlet:
A tetejére retekböl, vagy fött tojásból készült egérkét teszek.

Sajtos vitaminsaláta

10 dkg Anikó sajt, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej saláta, 1 alma, 5 dkg (fagyasztott) ribizliszem, fél zeller, 2,5 dl tartár.  

A tisztított fött zellert, a hámozott ecetes uborkát és a megmosott salátaleveleket metéltre vágom. Hozzáadom a felkockázott sajtot (1x1 cm), almát, paradicsomot, zöldpaprikát, a ribizliszemeket és lazán összekeverem a tartármártással. Jégbehütve tálalom.  

Díszítöötlet:
A tetejére fött tojásból készült egérkét teszek.

Majonézes virslisaláta

4 pár virsli, 1 dl majonéz, 1 pohár tejföl, 1 kk citromlé, bors, só, 1 ek fehérbor.  

A majonézböl, a tejfölböl, a citromléböl és a fehérborból tartárt keverek, sóval, borssal ízesítem és belekarikázom a fött börös virslit. Pár órára a hütöbe teszem.

Orosz hússaláta

25 dkg fött, vagy sült hús, 15 dkg burgonya, 1 alma, 1 ecetes uborka, 1 ek mustár, késhegynyi törött bors, 3 dl tartármártás, 5 dkg füstölt marhanyelv, 1 EK vágott petrezselyemzöld.  

A húst, a tisztított fött burgonyát, a hámozott almát, az ecetes uborkát és a füstölt marhanyelvet vékony metéltre vágom és egy salátástálba teszem. A tartárt összekeverem a petrezselyemzölddel, a borssal és a mustárral, majd lazán elkeverem a tálban a többi hozzávalóval.  

Díszítöötlet:
A tetejét füstölt marhanyelvcsíkokkal, föttojáskarikákkal, uborkával, céklával díszítem.

Gyümisalik

Badacsonyi szőlősaláta

Fél kg szölö, 1 dl száraz vörösbor, 2 ek dió, 1 ek porcukor.  

A szölöt megmosom és egy mély tálba teszem. A diót megörlöm és összekeverem a porcukorral. A cukrozott diót összekeverem a borral és megvárom, míg felolvad a cukor, ezzel öntözöm meg a szölöt és 3 órára a hütöbe teszem. Ajánlható minden szárnyasételhez, vagy csak úgy enni.

Camembert saláta szőlővel

20 dkg camembert, 20 dkg szölö, 20 dkg majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehérbors, 1 ek porcukor.

A szölöt megmosom, a sajtot 1x1 cm-es kockákra vágom és egy mély tálba teszem. A mandulát apróra vagdalom és összekeverem a porcukorral. A cukrozott mandulát a tálba teszem, belekeverem a majonézt, sózom, borsozom és jól behütöm.

Almás camembert saláta

Ugyanúgy készül, mint a "Camembertsaláta szölövel", azonban a szölö helyett 20 dkg 1x1 cm-es kockákra vágott almával.

 
-=Chari-Zóna=-
 
-=Top link=-
 
-=Vigyor-Zóna=-
 
-=Erogén-Zóna=-
 
-=Egészség-Zóna=-
 
-=Gasztro-Zóna=-
 
-=Mobil-Zóna=-
 

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU