
Levesek sajttal
Bolognai leves
húsleveskocka 3 db vaj 3 dkg liszt 3 dkg spagetti 10 dkg tejföl 1 dl tejszín 2 dl tojássárgája 2 db Pannónia sajt 12 dkg örölt fehér bors, só
A húsleveskockákat 1 l vízben felforraljuk. A vajból és a lisztböl világos rántást készítünk és a levest berántjuk. Sóval, örölt fehér borssal ízesítjük. A spagettit sós vízben kifözzük, leszürjük és a levesbe keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és 2-3 percig forral-juk, majd levesszük a tüzröl. A tejszínt a tojássárgájával simára keverjük és állandó keverés mellett, vékony sugárban a levesbe öntjük. Ezután a levest már nem szabad forralni. Azonnal tányérokba szedjük és gazdagon meghintjük reszelt Pannónia sajttal.
Csiperkés sajtleves
natúr Medve tömlös sajt 20 dkg csiperke gomba 10 dkg újhagyma 1 csomó friss bazsalikom 1 ek. húsleves 5 dl tejszín 2 dl liszt 2 dkg margarin 2 dkg örölt fehér bors, só
Felhevített margarinon megfuttatjuk az apróra vágott csiperke gombát és sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a krémsajtot és húslevessel felöntve készre fözzük. Amikor a gomba megpuhult, tejszínböl és lisztböl készült habarással sürítjük, majd pár pillanat alatt készre forraljuk. Finomra vágott tavaszi hagymával és bazsalikommal meghintve tesszük asztalra.
Egyszerű sajtleves
vaj 4 dkg liszt 4 dkg tej 6 dl Karaván sajt 12 dkg kifli 2 db fokhagyma 3 gerezd örölt fehér bors, só
A vajból és a lisztböl világos rántást készítünk. Felengedjük a tejjel, 4 dl vízzel és simára keverjük. Sóval, örölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval füszerezzük, belekeverjük a reszelt Karaván sajtot és felforraljuk. Közben a kiflikarikákat vajazott sütölemezre tesszük, és a sütöben megpirítjuk. Végül fokhagymával bedörzsöljük, minden tányérba 4-5 darabot teszünk és rámerjük a forró levest.
Francia hagymaleves
vöröshagyma 20 dkg vaj 4 dkg száraz fehér bor 1 dl póréhagyma 10 dkg húsleves 1 l worchester szósz 2 cl zsemle 2 db Pannónia sajt 20 dkg örölt fehér bors, só
A megtisztított vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk és a vajon barnára pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor a leves keserü lesz. Hozzáöntjük az 1 dl fehér bort. Amikor felforrt, beletesszük a vékonyra szelt póréhagymát, sóval, örölt fehér borssal ízesítjük és takaréklángon néhány percig pároljuk. Felengedjük húslevessel és egy kevés worchester szósszal ízesítjük. Gyenge tüzön 8-10 percig forraljuk. Közben a zsemlét felszeleteljük, mindegyik zsemleszelet tetejére reszelt Pannónia sajtot teszünk és a sütöben addig sütjük, ameddig a sajt megpirul. Forrón kínáljuk, külön tálalva a sajtos zsemleszeleteket.
Minesztra leves
sárgarépa 10 dkg fehérrépa 10 dkg zeller 5 dkg kelkáposzta 10 dkg karalábé 10 dkg császárszalonna 8 dkg zsír 3 dkg vöröshagyma 5 dkg zellerlevél 1/2 csomó paradicsompüré 2 dkg burgonya 10 dkg száraz fehér bor 1 dl spagetti 4 dkg paradicsom 5 dkg zöldpaprika 5 dkg csontlé 1 l Pannónia sajt 12 dkg kakukkfü, babérlevél örölt bors, só
A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, zellert, kelkáposztát és karalábét gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Az apró kockára vágott császárszalonnát kevés zsír hozzáadásával kiolvasztjuk, majd a sült szalonnakockákat kiszedjük. A visszamaradt zsírban a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket. Örölt fehér borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, zellerlevéllel, kakukk-füvel, babérlevéllel füszerezzük és megsózzuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, és fedövel letakarva pároljuk. Amikor a zöldségek félig megpárolódtak, hozzáadjuk a metéltre vágott burgonyát, felengedjük a csontlével és beletesszük a sült császárszalonna kockákat. A fözés befejezése elött borral ízesítjük, hozzáadjuk az apró darabokra tördelt spagettit, a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát, majd készre fözzük. Tálaláskor a levesbe keverjük a lereszelt Pannónia sajtot és azonnal, forrón kínáljuk.
Sajtleves háziasan
liszt 4 dkg vaj 4 dkg száraz fehér bor 2 dl húsleveskocka 1 db fokhagyma 3 gerezd tejföl 2 dl Karaván sajt 20 dkg tojássárgája 2 db kifli 2 db örölt bors, só
A vajból és a lisztböl világos rántást készítünk, 8 dl hideg vízzel és a száraz fehér borral felengedjük. Habverövel simára keverjük, majd beletesszük a húsleveskockát. Apróra vágott, vagy reszelt fokhagymával, örölt borssal, sóval ízesítjük és 8-10 percig gyenge tüzön forraljuk. Keverötálba tesszük a tejfölt, 10 dkg reszelt sajtot és a tojássárgáját. Jól összedolgozzuk és egy levesestálba öntjük. Állandó keverés mellett rámerjük az elkészült, forró levest. A kiflikarikákat bedörzsöljük fokhagymával, megszórjuk reszelt sajttal és a sütöben megpirítjuk. A leves mellé kínáljuk.
Tejleves sajtos lepénnyel
vaj 3 dkg liszt 3 dkg tej 1 l tejszín 2 dl tojássárgája 2 db só a lepényhez: tojás 2 db liszt 4 dkg sajt 4 dkg vaj 2 dkg só
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk és forró, kissé sós tejjel felengedjük. Közben a habverövel folyamatosan simára keverjük. Mérsékelt tüzön 4-5 percig forraljuk, ezután levesszük a tüzröl. A tojások sárgáját elkeverjük a tejszínnel és lassú sugárban, folyamatos keverés mellett a leveshez öntjük. Ezután elkészítjük a lepényt. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a lisztet, a lereszelt sajtot és a tojások sárgáját. Lazán összekeverjük és gyengén megsózzuk. Egy sütölemezt vékonyan megkenünk vajjal, erre terítjük az elkészített sajtos tésztát, majd közepes hömérsékletü sütöben szép világosra sütjük. Kisebb rudacskákat vágunk belöle és a levesbe tesszük. Azonnal, forrón tálaljuk.
Umbriai hagymaleves
császárszalonna 5 dkg olaj 5 cl vöröshagyma 30 dkg paradicsom 20 dkg húsleves 1,2 l tojássárgája 2 db Pannónia sajt 12 dkg zsemle 2 db bazsalikom, só
A húsos császárszalonnát apró kockákra vágjuk és olajon enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, megsózzuk és gyenge tüzön pároljuk. A paradicsom héját eltávolítjuk, kettévágjuk, magrészét kikaparjuk, húsát kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a vöröshagymához és addig pároljuk, amíg teljesen szét nem fönek. Ekkor forró, zsírtalanított húslevessel felöntjük, bazsalikommal ízesítjük és mérsékelt tüzön 40-50 percig fözzük. Amikor a leves elkészült, a tüzröl levesszük és állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojások simára kevert sárgáját és a lereszelt Pannónia sajtot. Pirított zsemlekockát adunk mellé.
Köretek sajttal
Farmer rántotta
füstölt kolbász 10 dkg füstölt szalonna 8 dkg zsír 5 dkg zöldpaprika 10 dkg tojás 8 db Karaván sajt 12 dkg paradicsom 15 dkg gyömbér, só
Serpenyöben zsírt hevítünk, beletesszük a felszeletelt szalonnát és megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt és zöldpaprikát. Közben felverjük a tojásokat, megsózzuk és a serpenyöbe öntjük. Amikor lágyra sült, levesszük a tüzröl és megszórjuk a reszelt Karaván sajttal. Tálalás elött körberakjuk kevés zsíron megsütött, reszelt gyömbérrel ízesített paradicsomkarikákkal.
Karavánsajtos paraj
paraj (mirelit) 60 dkg Karaván sajt 12 dkg vaj 8 dkg liszt 5 dkg tejszín 2 dl örölt fehér bors, só
A parajt felolvasztjuk, levét lecsepegtetjük és összekeverjük a lereszelt füstölt sajttal. A lisztböl és 5 dkg vajból világos rántást készítünk. Állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejszínt, felforraljuk, majd belekeverjük a sajtos parajt. Sóval, örölt fehér borssal ízesítjük. 1-2 perces forralás után a tüzröl levesszük és a maradék vajat a tetejére morzsoljuk. Roston sültekhez, birka-, bárány- és ürühúsokhoz adható köret.
Kelbimbó tejföllel-sajttal sütve
kelbimbó 80 dkg vaj 6 dkg tojás 2 db tejföl 2 dl reszelt Pannónia sajt 15 dkg szódabikarbóna örölt bors, só
A kelbimbót enyhén sós vízben - amelybe egy késhegynyi szódabikarbónát is teszünk - megfözzük. A szódabikarbónától megtartja természetes, élénk zöld színét. A kelbimbót leszürjük és lecsepegtetjük, majd egy vajjal kikent edénybe tesszük. Sóval és örölt borssal ízesítjük. Az egész tojásokat és a tejfölt simára keverjük, hozzáadjuk a reszelt sajt felét, enyhén megsózzuk és a kelbimbóra öntjük. Tetejét a reszelt sajt másik felével megszórjuk és vajat morzsolunk rá. Kb. 10-15 percig középmeleg sütöben sütjük, hogy teteje szép piros legyen. Roston sültek mellé ajánlható köret.
Makaróni háziasan
makaróni 25 dkg vaj 8 dkg reszelt Pannónia sajt 20 dkg ketchup 1 dl só
A makarónit bö, sós vízben kifözzük, majd leszürjük. A forró tésztát lábasba öntjük, apró vajdarabkákat teszünk rá, majd rászórjuk a reszelt sajt felét. Nem keverjük meg, csak fedövel letakarva jól összerázzuk. Tálra borítjuk, tetejére öntjük a ketchupot és meghintjük a maradék reszelt sajttal. Párolt szárnyas-, sertés- és marhahúsokhoz kitünö köret.
Paradicsomos-sajtos rizs
rizs 25 dkg füstölt szalonna 5 dkg zsír 5 dkg vöröshagyma 5 dkg paradicsom 40 dkg zöldpetrezselyem 1 cs. reszelt Pannónia sajt 15 dkg örölt bors, só
A szokásos módon párolt rizst készítünk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk. Serpenyöben kevés zsírt hevítünk, beletesszük a szalonnát, majd kiolvadt zsírján a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Ekkor beletesszük a cikkekre vágott paradicsomot, sóval, örölt borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük és a serpenyö rázogatásával 2-3 percig pirítjuk, majd hozzákeverjük a reszelt sajt felét. Az egészet a párolt rizshez adjuk, a maradék reszelt sajttal megszórjuk és forró sütöben megsütjük. Önálló fogásként is kitünö vacsora, de sült vagy fött virslihez, különbözö roston sült húsokhoz is kínálhatjuk.
Sajtos káposzta
fejes káposzta 1,4 kg vaj 8 dkg vöröshagyma 10 dkg tej 3 dl reszelt Karaván sajt 20 dkg zsemlemorzsa 5 dkg liszt 5 dkg szerecsendió babérlevél örölt bors, só
A fejes káposztát vékony csíkokra vágjuk. Forrásban lévö sós vízbe tesszük és kb. 10 percig fözzük. Ezután leszürjük. Serpenyöben 5 dkg vajat olvasztunk, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk, majd hozzákeverjük a lisztet. Állandó keverés mellett hozzáöntjük a forró tejet és sürü mártássá fözzük. Reszelt szerecsendióval, örölt borssal, babérlevéllel füszerezzük és megsózzuk. Takaréklángon, gyakori keveréssel 15-20 percig fözzük, közben 10 dkg reszelt Karaván sajtot adunk hozzá. Összekeverjük a káposztával, szükség szerint megsózzuk és vajjal kikent tepsibe terítjük. A maradék reszelt sajttal és a zsemlemorzsával meghintjük és elömelegített sütöben megsütjük. Sertéssülthöz, sertéscsülökhöz adható köret, de önálló vacsoraételnek is kitünö.
Stircelt burgonya
burgonya 1, 2 kg vaj 8 dkg vöröshagyma 10 dkg zsemlemorzsa 3 dkg köményes Göcseji csemege sajt 15 dkg só
A héjában fött burgonyát megtisztítjuk és még melegen lereszeljük. Egy serpenyöben vajat hevítünk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és aranysárgára pirítjuk. A hagymára borítjuk a lereszelt burgonyát, jól elkeverjük, megsózzuk és néhány percig folyamatos keverés mellett sütjük. Egy tüzálló tálat kikenünk vajjal, meghintjük zsemlemorzsával és beletesszük a burgonyát. Tetejét befedjük a felszeletelt köményes Göcseji csemege sajttal, olvasztott vajjal meglocsoljuk és forró sütöben szép pirosra sütjük.
Veronai zöldbab
zöldbab 1 kg olaj 1 dl vöröshagyma 10 dkg fokhagyma 2 gerezd paradicsom 10 dkg sonka 10 dkg Pannónia sajt 15 dkg borsikafü örölt bors, só
A friss zöldbabot szálkáitól megtisztítjuk, megmossuk, lábasba tesszük és rövid lében megpároljuk. Sóval, örölt borssal, borsikafüvel füszerezzük. Ezután a zöldbabra öntjük az olajat, beletesszük a vékony karikákra szelt vöröshagymát, az apróra darabolt fokhagymát és a cikkekre vágott paradicsomot. Fedövel letakarva, mérsékelt tüzön tartjuk. Vizet csak akkor adjunk hozzá ha szükséges, jobb ha a saját levében párolódik. Amikor a zöldbab elkészült, tálra borítjuk, tetejét megszórjuk a vékony csíkokra vágott sonkával és a reszelt sajttal.
Zöldbab csőben sütve
zöldbab 1 kg vaj 6 dkg tojás 2 db tejföl 2 dl Pannónia sajt 20 dkg örölt bors, só
A megtisztított zöldbabot feldaraboljuk. Gyengén sózott vízben puhára pároljuk, leszürjük és vajjal kikent tepsibe tesszük. A tojásokat habverövel elhabarjuk, hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt sajt felét. Sóval, örölt borssal ízesítjük. A tojásos-tejfölös masszát ráöntjük a zöldbabra, összekeverjük, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, majd vajdarabkákat teszünk a tetejére. Elömelegített, közepes hömérsékletü sütöben készre sütjük. Ez az étel kiváló köret roston sültek mellé, de önálló fogásként is megállja a helyét.
Zöldborsó pirított gombával és sajttal
gomba 20 dkg vaj 6 dkg zöldpetrezselyem 1 cs. zöldborsó 50 dkg tojás 4 db Pannónia sajt reszelt 15 dkg örölt bors, só dkg
A megtisztított gombát szeletekre vágjuk. Vajban, erös tüzön megpirítjuk, sóval, örölt borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel füszerezzük. Hozzákeverjük a zöldborsót, majd kevés ideig együtt pirítjuk. Egy tüzálló tálat kivajazunk és egyenletesen elterítjük benne a zöldségeket. Négy helyen kissé bemélyesztjük a tetejét és a gödröcskékbe egész tojásokat ütünk. Reszelt sajttal megszórjuk és forró sütöben megsütjük. Frissen sült hátszín- és bélszínszelethez, roston sült sertésbordához tálalhatjuk, de önálló ételként is fogyasztható.
Camembert-es kaják
Bazsalikomos Camembert-tel töltött csirkemell
Csirkemell 2,50 kg Zsemle 5 db Tihany Natúr Camembert sajt 1 kg Tojás 4 db Bazsalikom 3 dkg Só 0,2 dkg Bors 0,2 dkg 1 csomag petrezselyem Olaj 2 dl
A beáztatott zsemlével összekeverjük a camembert-et, a tojást, a bazsalikomot, a petrezselymet és a füszereket. Az így képzödött masszát betöltjük a csirkemell böre alá, majd a sütöbe téve sütjük.
Gombás pulykaragu Camembert sajttal
Pulykamell 1,40 kg Sárgarépa 20 dkg Fehérrépa 20 dkg Vöröshagyma 15 dkg Fokhagyma 3 dkg Kakukkfü 0,1 dkg Bors 0,2 dkg Fehérbor 2 dl Gomba 50 dkg Zöldborsó 20 dkg Só 3 dkg Olaj 1,5 dl Tihany Natúr Camembert 50 dkg
A pulykamellet kockára vágjuk, kevés olajon világosbarnára pirítjuk. A zöldségeket megpároljuk, a füszereket hozzáadjuk, majd a megpirított húst ráöntjük és összepároljuk. Tálaláskor a kockára vágott Camembert sajtot Szalamanderben rámelegítjük a ragura.
Sajt koktél
Camembert sajt 0,40 Füstölt sajt 0,40 Trappista sajt 0,40 Alma 2 db Kígyóuborka 0,70 Paradicsom 0,50 1 tubus majonéz Natúr joghurt Díszítéshez dió, reszelt sajt, alma.
A fenti alapanyagokat összekockázzuk, a majonézt a natúr joghurttal összekeverjük és lazán összeforgatjuk, majd elöhütött kehelybe tálaljuk. A tetejére egy kis reszelt sajt, kandírozott dió és almadísz kerül. |